Modül 2: Nota İsimleri ve Değerleri

Başlarken

2. Haftaya hoşgeldiniz!

Bağlama binlerce yıldır meşk yöntemiyle öğrenile gelmiş fakat günümüzde bu gelenek yavaş yavaş yok olmaya başlamıştır. Bu geleneğin yok olmasıyla nota üzerinden öğrenme süreci hız kazanmıştır. Bizde bu yöntemle eğitimimizi sürdüreceğimiz için nota isimleri ve sürelerini bu haftaki dersimizde işleyeceğiz. Notalar dizek üzerine yazılmış işaretlerdir. Notaların dizek üzerinde bulunduğu yere göre onlara isim veririz. Notalar dizek üzerinde çizgide veya aralıkta olur. Bu sayede notaların isimlerini karıştırmayız. Şimdi kalın Do ‘dan ince Do ‘ya kadar notaların dizek üzerindeki yerlerini öğrenelim.

Etkinlik 1: Notaların Dizek Yerleri

Şimdi kalın Do ‘dan ince La ‘ya kadar notaların dizek üzerindeki yerlerini öğrenelim.


parça 1-1-1.jpg

 

Adım 1: Çizgideki notaların neler olduğunu yerlerine bakarak tekrar edelim. Örneğin; dizeğin altındaki birinci ilave çizgideki nota Do.

parça 3-3-1.jpg

Adım 2: Şimdi aralıktaki notaların neler olduğunu yerlerine bakarak tekrar edelim.Örneğin; dizeğin altındaki çizgiye temas eden nota Re.

 

Etkinlik 2:

Notaların şekilleri uzunluklarına göre birbirinden farklıdır. Şimdi notaların birim uzunluklarını tanıyalım.

 

Adım 1: İçi boş elips şeklindeki nota birlik nota ve 4 vuruş uzunluğundadır. Elimizi dizimize her vuruşumuz bir vuruşluk değerdir. Şimdi aşağıdaki notaları birim vuruş uzunluklarında okuyalım.

Resim2.png

 

 

Adım 2: Şimdi yukarıdaki örnekteki notaları ikilik değerinde yazalım ve okuyalım.

Lütfen tıklayınız

Adım 3: Şimdi yukarıdaki örnekteki notaları dörtlük değerinde yazalım ve okuyalım.

Lütfen tıklayınız

Adım 4: Şimdi yukarıdaki örnekteki notaları sekizlik değerde yazalım ve okuyalım.

Not: Elimizin her hareketi yarım vuruş yani sekizlik değerdedir. Sekizlik nota okurken Elimizi indirirken bir nota, geri kaldırırken bir nota okuruz.

Lütfen tıklayınız 

Adım 5: Şimdi yukarıdaki örnekteki notaları Onaltılık değerde yazalım ve okuyalım. Onaltılık nota, çeyrek vuruş süre uzunluğundadır. Sekizlik (yarım vuruş) notanın yarısına eşittir.Not: Elimizin her hareketi yarım vuruş yani sekizlik değerdedir. Onaltılık nota okurken Elimizi indirirken iki nota, geri kaldırırken iki nota okuruz.

Lütfen tıklayınız

2. Haftayı Kapatırken …

Tüm etkinlikleri gerçekleştirdi iseniz artık bu haftayı kapatabiliriz.