Modül 1: Bağlamanın Tutuş Şekli
Başlarken
Dersimizin ilk haftasına hoş geldiniz.
Merhaba Arkadaşlar. Bağlama, binlerce yıllık bir geçmişi olan ve halk müziğimiz için önemli bir çalgıdır. Bu kadar uzun bir geçmişe sahip bir çalgı, doğru teknik ve güzel bir icrayı hak etmektedir.Bağlamayı iyi çalmanın ilk temel davranışı, onu doğru bir şekilde tutmaktır. Bağlamayı doğru tutan bir kişi çalma işinin yarısını yapmış sayılır. Doğru bir tutuş, çalanın bağlamaya daha hâkim olmasını ve çalma esnasında daha az yorulmasını sağlar. Bu yüzden bağlamayı doğru bir şekilde tutmak iyi bir bağlama icracısı olmak için çok önemlidir.
Etkinlik 1: Vücudumuzun Konumu
Bu etkinlikte Bağlama çalmak için sandalye veya tabureye oturduğumuzda vücudumuzun konumunun nasıl olması gerektiğini öğreneceğiz. Lütfen aşağıdaki adımlarda sizden istenenleri gerçekleştirerek etkinliği tamamlayınız:
Adım 1: Aşağıdaki resmi inceleyiniz.
Adım 2 : Kolçaksız sandalye veya taburenin ön yarısına oturunuz. Ayaklarınızı omuz genişliğinde ve parmak uçlarını karşıya bakacak şekilde ayarlayınız. Vücudunuz dik ve tam karşıya bakacak şekilde konumlandırınız. Ellerinizi diz kapaklarınıza kadar gelecek şekilde yerleştiriniz.
Adım 3: Aşağıdaki videoyu izleyiniz.
Etkinlik 2: Bağlama Teknesinin Konumu
Adım 1: Aşağıdaki resmi inceleyiniz.
Adım 2: Bağlamanın teknesini sağ karın boşluğunuza yerleştiriniz. Sağ kolunuzu resimde görüldüğü gibi yerleştiriniz.
Etkinlik 3: Mızrabın Tutuş Şekli
Adım 1: Aşağıdaki resmi inceleyiniz.
Adım 2: Mızrabı sağ el başparmağınız ile işaret parmağınız arasına resimde görüldüğü gibi yerleştiriniz. Mızrabı iki parmağınız arasında bastırmadan tutunuz.
1. Haftayı Kapatırken...
Tüm etkinlikleri gerçekleştirdi iseniz artık bu haftayı kapatabiliriz.